In de ‘keldervoorraad’ staan zowel wijnen uit vorige selecties waar nog een beperkte voorraad van is, als wijnen die regelmatig bijbesteld worden, omdat daar zoveel vraag naar is.
Met deze Cava wil Pep de persoonlijkheid van de Penedès-regio weerspiegelen. Om deze reden wordt Cava Ivette Brut Reserva geproduceerd van uitsluitend macabeo, xarel·lo en parellada. Deze ‘organic’ cava is gemaakt zonder toevoeging van enige sulfieten; stoer, licht, zuiver en zeer veelzijdig!
Generation7 Chardonnay 2023 komt uit hooggelegen wijngaarden in het hart van de Limoux-regio. De druivenstokken zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. Alle druiven worden in de vroege ochtend met de hand geoogst en direct geperst. Na de vergisting op lage temperatuur blijft de wijn 6 maanden rusten op de ‘fine lees’.
Het productiegebied van Picpoul de Pinet ligt ten zuiden van Pézenas en Grés de Montpellier, dicht bij de Middellandse Zeekust. De wijngaarden liggen nabij het grote Bassin de Thau. Dit is een kustmeer van ruim 20 km lang tussen Frontignan en Agde. Het bassin is een natuurlijke mariene omgeving die zijn weerga in Europa niet kent. Hier worden sinds de Oudheid oesters en schelpdieren gekweekt. Meerdere kwekers hebben een (vaak simpel) restaurantje aan het meer waar je kunt genieten van kraakverse fruits de mers, uiteraard met een heerlijk glas Picpoul de Pinet…
De oorsprong van Grüner Veltliner gaat terug tot de Romeinse tijd, maar de druif heeft zijn huidige populariteit vooral in de 20e en 21e eeuw verworven. Oostenrijkse wijnmakers hebben hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van hun wijnen, en Grüner Veltliner heeft zich bewezen als een veelzijdige en hoogwaardige druif. Grüner Veltliner Classic van Markus Iro is puur, fris en precies de wijn die je de komende maanden wilt drinken!
Het voorjaar is voor mij altijd een seizoen waarin ik graag Sauvignon Blanc drink, en het liefst een die lekker fris, opwekkend en stuivend is. En natuurlijk zoek ik die niet per sé in de Nieuwe Wereld, maar juist daar waar de druif van origine vandaan komt: de Loirevallei! Ik wilde al langer een Quincy selecteren, maar ik kreeg steeds niet de juiste wijn gevonden. Tot ik afgelopen weken op WineParis Adèle Rouzé ontmoette… Zij maakt precies die wijn waar ik al zo lang naar op zoek ben!
De chardonnay druiven komen van het perceel La Vieja in El Bonillo dat gelegen is op een hoogte van ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. De bodem bevat zandleem op een ondergrond van kalksteen. Om de druiven zo koel mogelijk binnen te halen wordt er in de vroege ochtend handmatig geoogst. Na de selectie en ontsteling volgt een maceratie van 8 tot 9 uur op een temperatuur van 15 graden. De temperatuurgecontroleerde gisting vindt gedeeltelijk in RVS en gedeeltelijk op Franse eiken vaten plaats.
Bijzonder aan deze Petit Chablis is dat de druiven uit 2 wijngaarden komen die direct grenzen aan een Grand Cru en aan een Premier Cru wijngaard. Geen wonder dat deze wijn zo ongelooflijk goed is! De wijn heeft een mooie heldere kleur en is licht aromatisch met indrukken van citrusfruit, perzik en appel. Verfijnd, mineraal, in balans en een heerlijke afdronk.
Ik heb na een proeverij van verschillende Premier Cru’s van Besson gekozen voor Montmains, omdat deze de mooiste balans en mineraliteit bevat. Montmains ligt op de linkeroever ten zuidwesten van het stadje Chablis. Het is een langgerekte wijngaard met een zuidoostelijke expositie en een kalkrijke bodem.
Flor de Sabina wordt gemaakt van 3 druivenrassen: cabernet sauvignon, tempranillo en merlot. De handmatig geoogste druiven komen van de percelen El Palomar, La Vieja en La Nueva die op een hoogte van 1.080 meter liggen.
Na de ontsteling volgt een koude maceratie van 4 dagen voor een mooie extractie van de aroma’s. De gisting, maceratie en malolactische omzetting vindt plaats in RVS. Ieder druivenras en elk perceel wordt apart apart gevinifieerd om vervolgens tot een juiste blend te komen.
In Oostenrijk is Markus Iro uit Gols een vaste waarde onder de beste wijnboeren van de streek. Gols, ten oosten van de Neusiedler See, heeft een mild klimaat. De beste wijngaarden liggen op ondiepe bodems, die grote rode wijnen opleveren. Hier in het noordelijke deel van Burgenland verbouwt Markus op ongeveer 20 hectare grond nationale en internationale druivenrassen.
Purist is de benaming voor de eerste selectie wijnen van Adeneuer. En het is juist aan die eerste selectie dat je de klasse van een domein herkent. Van dit glas Spätburgunder ben ik werkelijk gecharmeerd. Er is de juiste lichtvoetigheid die je verwacht van een ‘instapwijn’, maar ook de structuur en de mineraliteit van wat de Ahrregio zou moeten bieden in haar wijnen.
Deze wijn is één van mijn favorieten bij Adeneuer: verfijnd rijp bessenfruit, gekoppeld aan een haast bourgondische, fijne smaakstructuur met vooral een schitterende frisheid en mineraliteit, maar ook meer volume dan de Purist. Boordevol elegantie. Fijn gevogelte, gerechten met diverse paddestoelen. Geniessen!
“St. laurent is niet per se mainstream, maar het is goed voor mij. Het ras is heeft een enorm potentieel als je er intensief mee omgaat. St. Laurent is geen wijn die je in een oogwenk maakt. Je hebt inzet en liefde nodig om goede wijnen te maken.”
Pierre is de 3e generatie en heeft samen met zijn vader het bedrijf uitgebouwd tot een mooi bedrijf met 8 hectare in het hart van de Montagne de Reims, een van de allerbeste terroirs binnen de Champagnestreek. Vanaf de jaren ‘70 zijn ze hun eigen Champagnes gaan maken. En met succes!
Deze Jurançon sec wordt gemaakt van 100% van gros manseng druiven die op zo’n 400 meter hoogte zijn aangeplant. De oogst voor deze wijn is altijd laat en zelden voor 5 tot 10 oktober. De rijpheid wordt bepaald aan de hand van het uiterlijk, de dikte van de schil en de smaak.
Bodegas Pentecostés in de Valle Miñor is in 2016 gestart vanuit een samenvloeiing van twee adellijke bezittingen, Pazo de Moldes en Pazo Barreiro. Pazo Barreiro, gebouwd in de 18e eeuw, ligt op de top van een steil aflopend halfrond terrein. De heuvel is verdeeld in tientallen kleine percelen, aangeplant met 5 verschillende druivenrassen, waarvan uiteraard albariño de belangrijkste is. Een uitzonderlijk domein, met een extreem arme granietbodem en een uniek klimaat dankzij vijf verschillende exposities en de noordelijke bescherming van de Monte Castelo.
80 jaar oude ‘gobelet’ godello-stokken staan aan de basis van deze wijn. De selectie tijdens de oogst is zeer streng en de opbrengst zeer laag en dat is een fijne basis voor een hele mooie kwaliteit. Na de fermentatie met eigen gisten krijgt de wijn een 9 maanden lagering op de fijne droesem. Het resultaat is een zeer elegante Godello met veel complexiteit en charme.
80 tot 100 jaar oude ‘gobelet’ mencía-stokken staan aan de basis van deze wijn. De selectie tijdens de oogst is zeer streng en de opbrengstzeer laag en dat is een fijne basis voor een hele mooie kwaliteit. Na de fermentatie en maceratie met eigen gisten in RVS krijgt de wijn een 12 maanden lagering op op barrique en foudres. Ook wordt er geëxperimenteerd met amfora’s.
Het is pas sinds kort dat Finca Élez een 100% viognier produceert. Hij is gemaakt van druiven van een klein perceel op ruim 1000 meter boven zeeniveau. Deze wijn onderscheidt zich door de bijzonderheid van het druivenras en de meesterlijke aanpassing aan het terroir, een ongebruikelijke plek voor viognier. De gisting en rijping in vaten van 2000 liter van de beste Franse eik resulteren in een wijn met een grote persoonlijkheid, heel fris en met veel mineraliteit.
Er zijn slechts 2.600 flessen van gemaakt.
Na de handmatige oogst volgt een strenge tafelselectie om uitsluitend de beste druiven te verwerken. Vervolgens een gisting en maceratie van de druiven, waarvan een 1/3 niet ontsteeld is, gedurende ongeveer 40 dagen. Gedurende het
proces worden de druiven voorzichtig overgepompt om de fijne tannine te extraheren. De wijn rijpt 12 maanden in Franse barriques van de beste tonnelleries.
Copyright 2025 Claudia van Dongen