Keldervoorraad

De ‘keldervoorraad’ bevat een mix van wijnen uit vorige selecties (waarvan soms nog maar een paar dozen over zijn) én publiekslievelingen die ik blijf bijbestellen omdat ze zo geliefd zijn bij Vinexion-leden.

Baptiste Gazeau Generation7 Blanquette de Limoux Extra Brut

Dit is de eerste persoonlijke cuvée van Baptiste. Generation 7 Blanquette de Limoux is een selectie van percelen van de hooggelegen wijngaard ‘Les Garrigues’, gelegen op de top van het domein. Deze méthode traditionelle is gemaakt van 100% mauzac, de authentieke druif van Limoux, heeft een lage dosage (Extra Brut) en rijpt 20 maanden in fles op de droesem. Er worden slechts 5000 flessen per oogstjaar gemaakt.

Meintzinger WEISSburgunder 2024

Vanwege de lovende kritieken, de vele navraag en de geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Meintzinger WEISSburgunder een wijn die regelmatig terugkomt in de seizoensselectie.
Zuiver, elegant en onweerstaanbaar!

Meintzinger Frickenhäuser Grauburgunder 2023/2024

De druiven voor de Frickenhäuser Grauburgunder zijn laat en in volledige rijpheid geoogst. Na een Spontangärung (gisting waarbij de alcoholische gisting plaatsvindt met gisten die van nature voorkomen in de wijngaard en in de kelder zonder toevoeging van speciaal gekweekte gisten) wordt de wijn voor 6 maanden op de ‘hefe’ (gist) gerijpt in Stückfass.

Monte Maino Lugana ‘green label’ 2024

Monte Maino is in handen van mijn goede wijnvriend Luca Formentini. Luca, een begenadigd gitarist, was tot voor kort president van het Consorzio Lugana en behoort tot de topproducenten van het gebied. Het is altijd een feest om hem te bezoeken, samen met hem te proeven en te filosoferen over wijn en het leven.

Château Beaubois Confidence blanc 2023

Château Beaubois Confidence blanc 2023 is een cuvée van 95% grenache blanc, 3% viognier en 2% rousanne uit respectievelijk de percelen Clos François, Clos Réussite en Clos Lucie.
Opvallend is de frisheid en elegantie, verrassend voor een wijn uit het allerzuidelijkste deel van de Rhône. Dat dankt hij aan het unieke terroir en de verkoelende invloed van de mistral. Het resultaat is een verfijnde, perfect in balans zijnde witte wijn die elke slok spannend houdt. Er worden overigens maar 5000 flessen per jaar van geproduceerd.

Weingut FJ Gritsch Grüner Veltliner Kirchpoint 2024

Tegenwoordig leidt Franz-Josef Gritsch, de 7e generatie, het familiebedrijf. Zijn visie is helder: traditie is geen bevroren monument, maar het levendig doorgeven van het vuur, gecombineerd met voortdurende innovatie. Een centrale waarde voor hem is terroir: wijnen moeten de unieke combinatie van wijngaard, klimaat en persoonlijkheid van de wijnmaker reflecteren!  Het is niet voor niets dat de wijnen zo hoog scoren in Fallstaf, Decanter, Gault&Millau, etc.

Monte Maino Lugana ‘black label’ 2024

De black label is een stap hoger dan de green label. De black label wordt geproduceerd uit de oudste en hoogst gelegen wijngaard en is een van de eerste single vineyards van Lugana die ooit zijn geproduceerd. De combinatie van lage opbrengsten en selectie van druiven tijdens de oogst resulteert in een witte wijn met een superieure finesse en complexiteit, die het unieke karakter van de turbiana-druif tot uitdrukking brengt.

Château Beaubois Elégance 2024

Sinds 2000 wordt Château Beaubois geleid door Fanny en François Boyer, broer en zus, die de fakkel overnamen van hun ouders. François richt zich op het werk in de wijngaard, met een sterke focus op biologische (biodynamische) wijnbouw, terwijl Fanny zich toelegt op vinificatie en commercie. Hun samenwerking resulteert in elegante, verfijnde wijnen die modern zijn, maar stevig geworteld blijven in het terroir van de Rhône-vallei.

Volpi Cortese Spumante

De familie Volpi introduceerden als pioniers in 1974 een natuurlijke mousserende versie van de Cortese: de Cortese Frizzante DOC Colli Tortonesi. Later volgde de evolutie naar de Spumante Cortese Brut DOC Piemonte, gemaakt van 100 % Cortese uit een enkel perceel bij Tortona, op circa 200 meter hoogte.

Cava Ivette Brut Reserva 2022

Met deze Cava wil Pep de persoonlijkheid van de Penedès-regio weerspiegelen. Om deze reden wordt Cava Ivette Brut Reserva geproduceerd van uitsluitend macabeo, xarel·lo en parellada. Deze ‘organic’ cava is gemaakt zonder toevoeging van enige sulfieten; stoer, licht, zuiver en zeer veelzijdig!

Weingut Kranz Chardonnay & Weißburgunder 2024

Deze Chardonnay & Weißburgunder VDP Gutswein is een hele fijne cuvée. Na de selectieve handmatige oogst worden de druiven voorzichtig verwerkt om de best mogelijke finesse, frisheid en spanning te verkrijgen. De druiven worden slechts licht gekneusd en zonder inweking geperst om vervolgens licht voorgeklaard spontaan te vergisten en 6 maanden op de droesem te rijpen. Balans is hier het sleutelwoord!

Weingut Kranz Ilbesheim Weißburgunder ‘Vom Kalk’ 2023

De druiven voor deze bijzondere Weißburgunder komen van de lagere zuidelijke hellingen van de Ilbesheim KALMIT. Een deel van de druiven komt zelfs van de wijngaarden van de Grosser en Erste Lagen.
Na de selectieve handmatige oogst worden de druiven worden licht gekneusd en direct geperst. Dan volgt een voorklaring en spontane gisting in RVS en een lange rijping op de droesem. Een hele gave wijn en weer een echt staaltje ‘Kranz’!

Weingut Gunderloch Niersteiner Riesling ‘Roter Hang’ 1e Lage 2024

De Niersteiner Roter Hang Riesling VDP.AUS ERSTEN LAGEN is het harmonieuze samenspel van de drie grote wijngaarden Hipping, Pettenthal en Rothenberg. Het weerspiegelt perfect het unieke terroir van de Roter Hang. Bloemig in de neus, met een mooie structuur en pittig mondgevoel. Aanhoudende smaken van tropische uitbundigheid (Hipping), fijne vuursteenmineraliteit (Pettenthal) en sappige weelde van geel steenfruit, vermengd met verse venkel en kruiden (Rothenberg). Samen is het een prachtige triade.

Pliniana Centocontrade Primitivo di Manduria 2023

Nooit verwacht…! Want wie van al mijn (oud)cursisten of Vinexion-leden zou ooit hebben bedacht dat ik nog eens een Primitivo zou selecteren?? Ik heb wel altijd geroepen dat áls ik de juiste Primitivo te pakken zou krijgen, deze meteen in de selectie zou komen. Nou…, daar is ie dan: Een expressieve Primitivo di Manduria die voldoende sap en fruit heeft en de essentie van de regio weerspiegelt!

Cascina La Zerba Barbera Superiore 2022

In La Zerba werkt de familie Volipi kleinschalig en sinds 2015 volledig biologisch. Het idee is hier: terug naar de essentie. De grond wordt met zorg bewerkt, de opbrengsten zijn laag, en er is veel aandacht voor de balans tussen frisse zuren en rijp fruit.
Hun Barbera Superiore ‘La Zerba’ is een goed voorbeeld van die filosofie.

Contesa Montepulciano Abruzzo Riserva 2020

Montepulciano d’Abruzzo Riserva komt uit de beste percelen, die aangeplant zijn met oude stokken montepulciano-druiven. De wijn ondergaat een langdurige maceratie en rijpt 30 maanden in Slavoonse eikenhouten ‘botte’ van 30 hl, gevolgd door een extra rijping van 6 maanden in de fles. Het resultaat is diep, puur, authentiek en krachtig.  Montepulciano zoals ie bedoeld is!

Domaine de Fabregues Picpoul de Pinet ‘Ticket’ 2024

Het productiegebied van Picpoul de Pinet ligt ten zuiden van Pézenas en Grés de Montpellier, dicht bij de Middellandse Zeekust. De wijngaarden liggen nabij het grote Bassin de Thau. Dit is een kustmeer van ruim 20 km lang tussen Frontignan en Agde. Het bassin is een natuurlijke mariene omgeving die zijn weerga in Europa niet kent. Hier worden sinds de Oudheid oesters en schelpdieren gekweekt. Meerdere kwekers hebben een (vaak simpel) restaurantje aan het meer waar je kunt genieten van kraakverse fruits de mers, uiteraard met een heerlijk glas Picpoul de Pinet…

Dominio de Granadilla Verdejo 2024

In 2015 heeft de familie een moderne winery laten bouwen op 750 meter hoogte en zijn ze gestart met de productie van een serie wijnen die ze ‘La Granadilla’ doopten, ter ere van de plaats waar hij vandaan komt: het hart van de DO Rueda. De druivenstokken zijn ondertussen 25 jaar oud en staan aan de basis van de mooie kwaliteit van de wijnen.

Adeneuer J.J. No.2 2022

Deze wijn is één van mijn favorieten bij Adeneuer: verfijnd rijp bessenfruit, gekoppeld aan een haast bourgondische, fijne smaakstructuur met vooral een schitterende frisheid en mineraliteit, maar ook meer volume dan de Purist. Boordevol elegantie. Fijn gevogelte, gerechten met diverse paddestoelen. Geniessen!