Claudia van Dongen – Wijninspirator
Hallo! Ik ben Claudia van Dongen, de organisator en vaste docent van de cursussen en workshops en begeleider van de cursusreizen.

“Wijn heeft al sinds lange tijd mijn aandacht en interesse. In 1989 heb ik van een hobby mijn beroep kunnen maken en ben sindsdien op verschillende vlakken professioneel met wijn bezig.
Jaarlijks ben ik gemiddeld 2 maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te spreken, in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Daarnaast bezoek ik de belangrijkste internationale wijnbeurzen.”

Educatie
Vanuit Wijnadviesbureau Claudia van Dongen organiseer ik als Register Wijndocent en Register Vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveau’s voor professionals en consumenten. Ik geniet van lesgeven en inspireren en vind het heerlijk om de passie die ik voor wijn voel over te brengen!
Tegenwoordig vinden de meeste activiteiten plaats in het eigen Proeflokaal Ruysdaelhof in Eindhoven, maar ook nog steeds veel op-maat door heel Nederland en voor beginnende wijndocenten verzorg ik jaarlijks een begeleidingstraject.
Ik ben lid van het docentencorps van de Wijnacademie waar ik voor aanstaande Vinologen de les ‘Midden- en Zuid-Italië’ verzorg, en sinds 6 jaar ben ik lid van de landelijke examencommissie van de wijnexamens op niveau SDEN 4 (Vinologenopleiding).

Reizen
Vanaf 2001 organiseer ik jaarlijks een aantal wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers. Dit zijn intensieve, maar prachtige reizen. We ontmoeten gepassioneerde wijnmakers, gaan de kelders en wijngaarden in en proeven uiteraard de meest bijzondere wijnen, vaak gecombineerd met een lunch ter plekke. Zie www.followthewine.nl

Inkoop en advies
Vanaf 1989 heb ik als adviseur en inkoper bij verschillende bekende wijnimporteurs gewerkt. Als wijnprofessional en inkoper heb ik ongelooflijk veel wijngebieden en wijnhuizen bezocht en ontelbare wijnen geproefd. Het is steeds weer gaaf om ongekende parels te ontdekken! Samen met mijn wijn- en reismaat en compagnon Jeroen Verdonk zetten we deze ervaring en kennis in bij Juichwijnen! Juichwijnen is een wijnclub waarvan de leden deelgenoot zijn van rechtstreekse inkoop bij wijnproducenten. Juichwijnen komen over het algemeen van familiebedrijven met een beperkte productie, aan het roer staat de nieuwe generatie en duurzaamheid is een pre. Per seizoen worden er 6 tot 8 wijnen geselecteerd. Zie www.juichwijnen.nl 

Verbinding
Na ruim een jaar voorbereiding heb ik in januari 2020 samen met compagnon Mark Haans een wereldwijd B2B-platform gelanceerd, VINEXION genaamd, waar aanbod van producenten en behoeften van wijnimporteurs samen komen. Via een Search&Match functie kan men elkaars uitgebreide profielen vinden en zonder taalbarrière met elkaar in verbinding komen en afspraken gaan maken! Vinexion heeft op dit moment zo’n 2300 gebruikers uit 103 landen (328 regio’s). Zie www.vinexion.com

In 2021 ben ik verkozen tot ‘Wijnvrouw van het Jaar’.