Een enerverende wijncursus (SDEN3) van 10 bijeenkomsten voor de wijn- en horecaprofessional en voor particulieren met een bovengemiddelde belangstelling voor wijn.
Het studieprogramma van de cursus Wijnbrevet is verdeeld over 10 lesavonden van 3 uur en omvat onder meer de achtergrond van wijn (factoren die van invloed zijn op de kwaliteit, de smaak en de prijs van de wijn), vinificatieprocessen, de belangrijkste druivenrassen, wijngebieden en wijnlanden, wijnbehandeling en wijn-spijs. Per wijnland wordt besproken: de geografische ligging, klimatologische omstandigheden, bodemgesteldheid, structuur van de wijnbouw, gebruikte druivenrassen, wijnwetten, belangrijkste producenten en opvallende trends.
Deze wijncursus is absoluut niet theoretisch van opzet. Het officiële cursusboek wordt gebruikt als leidraad, maar de lessen zijn zeer interactief en gaan dieper en verder dan het boek. Als cursist ontvang je een code voor de inlogpagina van de website waarop de handouts van de lessen, proefexamenvragen, digitaal kaartmateriaal, informatie over vakbladen en handige websites staan.
Een belangrijk aspect van de wijncursus is het leren beoordelen van wijn. Per avond worden er 7 tot 10 wijnen geproefd. De wijnen kunnen uit de hele wereld afkomstig zijn.
Het examen wordt centraal in het land in het voor- en najaar afgenomen. Er is een mogelijkheid om deel te nemen aan een examentraining proeven. Het diploma (SDEN-3 niveau) geeft toegang tot de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie en tot het jaartraject Wine2Move.
Het lesboek ‘Ik weet veel van wijn’ à €45 is de eerste les te koop bij het Proeflokaal, of vooraf te bestellen via Stichting Platform dranken
Copyright 2024 Claudia van Dongen