Hoe goed zijn Nederlandse wijnen anno 2023? Wat maakt de keuze tussen aanplant van PiWi's of klassieke druivenrassen? Biedt klimaatverandering mogelijkheden om de NL wijn internationaal te profileren?
Hoe goed zijn Nederlandse wijnen anno 2023? Wat maakt de keuze tussen aanplant van PiWi’s of klassieke druivenrassen? Biedt klimaatverandering mogelijkheden om de NL wijn internationaal te profileren?
Consumenten kopen Nederlandse wijn niet alleen uit vaderlandsliefde. Als de wijnbouw in de Nederland toekomst wil hebben, dan zal er kwaliteit moeten zijn. Veel kwaliteit, want er zijn vooroordelen te overwinnen. Er heerst het vooroordeel dat we in Nederland geen mooie wijnen kunnen maken omdat we geen wijntraditie en faam hebben. Men verwacht dat onze eigen wijnen zuur en onrijp zijn door het te koele en regenachtige klimaat. En als men al eens een Nederlandse wijn geproefd/ gedronken heeft en geen positieve ervaring had, dan is dat soms voldoende om alle eigen wijnen af te schrijven. Alsof er in eigen land geen goede en slechte wijnbouwers zijn, zoals in andere wijnlanden.
Tot tien jaar geleden was ik nogal sceptisch. Maar meer en meer raak ik enthousiast als ik bedrijven bezoek en de kennis en kunde ervaar en de wijnen proef. Voor de betere wijndomeinen in Nederland is wijnbouw geen hobby. Ze halen hun knowhow uit het buitenland of hebben adiviseurs/ consultants met buitenlandse ervaring. Het verschil in kwaliteit tussen de (semi-) hobbyistische en professionele wijndomeinen is bijzonder groot geworden.
Al met al: Nederlandse wijn, een nieuwe wereld te ontdekken!
Op deze avond ga ik een aantal NL wijndomeinen (uit verschillende regio’s) bespreken en uiteraard gaan we een mooie serie proeven. Zowel wijnen van klassieke druiven als van PiWi’s komen aan bod.
Bel of mail gerust indien een cursus volgeboekt is, of als je aanvullende vragen hebt.
Copyright 2023 Claudia van Dongen