Vanwege de sterk toegenomen interesse in duurzame en biologisch(-dynamische) wijnen geeft Master of Wine Job de Swart een presentatie over ‘Duurzaamheid in wijn’.
Duurzaamheid is het thema van de 21e eeuw. Het besef verstandig om te gaan met bijvoorbeeld water, kunstmatige bodemverbeteraars, chemische bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen dringt ook door in de keten van wijnproducent tot consument.
Aan de hand van een proeverij met 10 wijnen schetst Job een beeld van de stand zaken op het gebied van duurzame wijnproductie, met name gericht op wijngaardbeheer en vinificatie. Verder deelt hij een aantal belangrijke inzichten uit de wetenschap en praktijk die de weg wijzen naar een toekomstbestendige wijnindustrie.
Vragen die aan bod komen:
– Wat is het verschil tussen conventioneel, duurzaam en biologisch(-dynamisch) wijn maken?
– Wanneer spreken we van een Vin Nature?
– In hoeverre kan je proeven dat een wijn bio is?
– Wat is er nodig om tot een duurzame wijnindustrie te komen?
Job de Swart
In 2005 studeerde Job af in Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht, maar wijn is duidelijk de rode draad door zijn CV. Naast zijn studie deed hij de vinologenopleiding aan de Wijnacademie en liep hij stage aan de wijnbouwfaculteit van de bekende University of California, Davis. Ook werkte hij in de wijnkelder bij de prestigieuze domeinen Château Giscours (Bordeaux) en De Toren (Stellenbosch). Daarna volgde hij in 2010 de Diploma Course aan het Britse Wine and Spirit Education Trust. Job de Swart is Nederlands derde Master of Wine.
Copyright 2024 Claudia van Dongen