Belgische wijnen zijn in volle opgang. De passie, kennis en inzet van de Belgische wijnboeren is ontzettend groot en dat komt terug in de kwaliteit van de wijnen. Tijdens deze workshop gaan we in op het Belgische wijnlandschap met uiteraard een mooie overzichtsproeverij.
Belgische wijnen zijn in volle opgang. De passie, kennis en inzet van de Belgische wijnboeren is ontzettend groot en dat komt terug in de kwaliteit van de wijnen. In België worden meer klassieke druivenrassen gebruikt dan in Nederland en er zijn nogal wat producenten die gave mousserende wijnen maken. In Nederland zien we al dit fraais helaas niet terug in de schappen van de wijnwinkels. Het grootse gedeelte van de wijnen wordt verkocht aan particulieren en aan de horeca in België zelf.
België is een klein wijnland met een 590 ha (commerciële) wijngaard (verdubbeld in 4 jaar). De jaarlijkse productie is 1.800.000 liter wijn (drie tot vier maal meer in 4 jaar). Hiervan is een 52% mousserend en 27% witte wijn. Het koele klimaat is ideaal voor witte druiven. Een kleine 18% is voor rode wijn en de rosé productie is verwaarloosbaar.
Tijd om ons eens te verdiepen in dit interessante wijnland!
Tijdens deze workshop gaan we in op het Belgische wijnlandschap, de aanplant, de kwaliteitsregio’s en een aantal interessante producenten. Uiteraard inclusief een mooie overzichtsproeverij.
Bel of mail gerust indien een cursus volgeboekt is, of als je aanvullende vragen hebt.
Copyright 2025 Claudia van Dongen